
“Музей хліба”
Музей хліба Камянець-Подільського еколого-натуралістичного відділу ПНВО був заснований 05.09.1990 року.
Ініціаторами створення музею стали колишній начальник управління М.Дарманський, директор станції натуралістів Л.Ткач, методист Н.Гільфанова, які переконані, що без знання та розуміння значення хліба, поваги до праці хлібороба дуже важко формувати патріотичне мислення учнів, виховувати свідомих громадян – патріотів.
Збір експонатів розпочався ще у 1988 році. Пріоритетним методом пошуку стали походи-експедиції. Стали накопичуватися експонати: старовині рецепти випікання хліба. Старовинний гончарний посуд. пам’ятки старовини, предмети побуту, ремесел, національне вбрання, що заклало основу для створення краєзнавчого музею. Спочатку це була кімната краєзнавства, а згодом вже, паспортизований музей.
Музей розташований у окремо виділеній кімнаті, загальна площа – 62 м2, експозиційна – 53 м2.
Експозиція Музею хліба відповідає дотриманню етнографічного профілю. Історія виникнення та розвиток виробництва хліба показані у контексті побуту, історії та звичаїв українського народу.
Загальна експозиція дає уявлення про історію виникнення та розвиток хліборобства від давніх часів до наших днів і містить такі розділи:
– “Історія хліборобства”;
– “Творці золотого колосу;
– ” Обрядовий хліб”;
– “Хліб війни та голодомору”;
– “Хлібопекарі Поділля”;
– “Етнографічний”.
Розділ “Історія хліборобства” висвітлений стендами “Дикий хліб”, “Відкриття хліба”, “Походження культур”, “Хліб предків”, зібрано колекцію знарядь праці, які застосовувались у давнину для обробітку ґрунту, макети сучасних сільськогосподарських знарядь, зібрано реферати, гербарії, картки, плакати, ілюстрації.
Розділ “Творці золотого колосу” представлений стендами “Походження культур” і “Вчені – селекціонери”. Розділ охоплює буклети та реферати про походження культурних рослин, гербарні листки, зразки культур у вигляді снопів, зерна, районованих культур; дані про передові сільськогосподарські товариства Кам’янець-Подільського району, фотоальбоми.
Розділ “Обрядовий хліб” представлений постійно діючою виставкою обрядових хлібів. Весільні, йорданські, пасхальні короваї, паски та ватрушки, здоба для запрошення на весілля, спасівська випічка, та звичайні хліби, які українці з діда-прадіда пекли на щодень, — стали прикрасою експозиції.
Розділ “Хліб війни і голодомор” розповідає про важкі роки у житті українського народу і представлений експозицією, яка висвітлена стендами: “Хліб війни”, “Голодомор”; макетом ниви у роки війни, книжковою виставкою, дитячими малюнками.