Європейський день грибів в 2020 році відзначається 26 вересня. Традиційно свято припадає на четверту суботу вересня. Основне його завдання – розповсюдити інформацію про важливість грибів як для екосистем, так і в повсякденному житті людини.
Гриби – одне з царств живих організмів поряд з тваринами, рослинами, протистами, хромистого, археями, бактеріями і вірусами. У побуті грибами найчастіше називають вищі гриби, мають плодові тіла, але насправді дріжджі і цвіль, наприклад, – це теж представники царства Гриби.
Гриби відіграють дуже важливу роль в екосистемах. Вони беруть участь в розкладанні органічної матерії і підвищенні родючості грунту, а також вступають у відносини симбіозу з рослинами. Багато видів вищих грибів – важлива частина раціону людини і тварин. Мікроскопічні гриби приймають важливу участь в процесах ферментації і бродіння, а деякі види грибів використовують для виробництва антибіотиків.
Багато видів грибів активно використовуються людиною в харчових, господарських і медичних цілях. Страви з їстівних грибів традиційно входять в національні кухні багатьох народів світу. У багатьох країнах розвинене промислове вирощування їстівних грибів, виробництво матеріалів для грибоводов-любителів.
Мікроскопічні гриби використовуються в харчовій промисловості для приготування напоїв способом бродіння, ферментації різних харчових продуктів. Гриби – один з найважливіших об’єктів біотехнології, застосовуваних для виробництва антибіотиків і інших лікарських засобів, деяких хімічних речовин, що використовуються в харчовій промисловості і в технічних цілях.
З іншого боку, гриби можуть наносити і значної шкоди. Фітопатогенні гриби, в непорушених природних екосистемах зазвичай не завдають шкоди, можуть викликати епіфітотії в сільськогосподарських посадках, деревних насадженнях та в лісах, де ведеться господарська діяльність. У тварин і людини гриби викликають шкірні захворювання, а іноді і ураження внутрішніх органів.
Дуже небезпечні і можуть призводити до смертельного результату отруєння отруйними грибами, а також мікотоксикозів – отруєння харчовими продуктами, зараженими токсинами мікроскопічних грибів. Значної шкоди завдає викликається грибами псування різних продуктів і матеріалів. Існують також галюциногенні гриби.
Європейський день грибів був заснований для того, щоб підкреслити важливість грибів, особливо вищих. Щороку його організатори вибирають «їстівний гриб року», який стає свого роду темою дня. Наприклад, найперший Європейський день грибів був присвячений польському грибу.
З нагоди цієї дати керівник гуртка Воронюк В.О. на допомогу гуртківцям підготував презентацію “Цікаві факти про гриби”.