Кропива, або жалива — рід рослин родини Кропивові. Більшість видів рослин цього роду трав’янисті багаторічні рослини, але деякі з них є преставниками однорічних, а деякі з них чагарникові. Більшість видів мають жалкі волоски на стеблах і листі.
Лікарська рослина, зі стебел одержують волокно, росте у вільшняках, садах, чагарниках. В Україні 4 види.
Керівник гуртка Бачинська М.В., на допомогу гуртківцям підготувала відео “Пекуча, але корисна!”
ЦІКАВИНКИ ПРО КРОПИВУ:1. Кропива є улюбленими ласощами і засобом існування деяких видів метеликів.2. Кропив`яні голки містять мурашину кислоту, яка палить при попаданні на шкіру.3. З кропив`яного полотна шили найміцніші вітрила. В Японії кропив`яний джгут в поєднанні з шовком був головним матеріалом у виготовленні дорогих самурайських обладунків.4. Сімейство кропив`яних включає понад 40 видів рослин.5. Найціннішу частину рослини є листя. У них містяться вітаміни груп С, В і К в досить великих кількостях. Крім того, в них же виявлені дубильні і білкові речовини.6. Молоде листя кропиви додають в супи, борщі та ін. Страви. Вживають в весняних салатах.7. У листі кропиви можна зберігати швидкопсувні продукти, наприклад м`ясо або рибу в спеку можна обкладати листям, щоб воно не зіпсувалося.8. Щорічний «Фестиваль кропиви» проводиться з 2002 року в селі Кропивна Щёкінского району Тульської області. Кропива зображена на гербі цього села.9. У харчовій промисловості з кропиви роблять абсолютно нешкідливий зелений барвник.10. Кропива не дарма входить до складу більшості шампунів, оскільки прекрасно зміцнює волосся. Відваром кропиви можна полоскати голову після миття і не змивати.11. Кропиву не можна їсти вагітним і людям із серцевими захворюваннями.12. В Англії з кропиви роблять вино. Щоб отримати 3 тис. Літрів вина потрібно всього 40 кг листя цієї рослини.13. Тропічні види кропиви вжалити можуть досить болісно.14. Чемпіонат з поїдання кропиви щорічно проводиться в селі Маршвуд в Англії вже більше 20 років, з тих пір як два відвідувачі місцевої крамниці посперечалися, хто більше з`їсть жалких листя.